Fontos információ

A maszkviselés közös érdekünk

Gyártó Gyula Marton

Alapvetően felforgatta mindannyiunk életét a nemrégiben Magyarországra is begyűrűzött COVID-19, vagyis a koronavírus.

szajmaszk

Szerencsére a döntéshozók időben reagáltak a világ eseményeire és kellő gyorsasággal hozták meg a szükséges óvintézkedéseket a járvánnyal kapcsolatban. Legutolsó döntésük a kijárás korlátozása volt, melyet a leginkább veszélyeztetett korosztály, az idősek érdekében hozták meg.

A többiek számára pedig azt javasolják, hogy a lehető legalacsonyabb mértékre minimalizálják a személyes találkozókat és igyekezzenek ilyenkor is legalább másfél méter távolságot tartani.

Mindezek mellett többen is javasolják, hogy a lakosság saját érdekében jobban teszi, hogyha maszkot is visel. A maszkviselésnek számos előnye van, mely pozitívumokat fel is soroljuk:

  • Az egyik legfontosabb érv a maszkhordás mellett, hogy az enyhébb tünetekkel rendelkező emberek vagy azok, akik egyáltalán semmilyen veszélyforrást nem jelent a vírus; semmilyen módon nem adják tovább a lappangó vírust.
  • A vírus hosszú lappangási ideje miatt sajnos néhányan tudatukon kívül is szétszórhatják apró bacilusok és tüsszentés cseppek formájában a vírust. Mindez kiküszöbölhető, hogyha maszkot viselünk.
  • Közterületen kiemelten javasolt és fontos a maszk viselése, hogyha véletlen nagyobb tömegbe kerülünk, akkor a legkisebb esélye se legyen annak, hogy továbbadjuk.
  • Nem minden esetben alkalmas a maszk a vírus egységeinek 100 százalékos kiszűrésére, azonban nagy mértékben tudják csökkenteni a továbbfertőzés esélyét.
  • A maszk önmagában csökkenti azt a lehetőséget, hogy a koszos és beszennyezett kezünkkel magunkhoz érve továbbítjuk arcunkhoz a kórokozókat. Ha fent van a maszk, akkor tudatunkon kívül sem tudjuk majd megérinteni bőrünket, mert egyszerűen nem fogunk tudni odaérni, így nagy védelmet biztosítunk arcunk számára.
  • A maszk egyfajta üzenet is a külvilágnak azok felé, akik körülöttünk sétálnak közterületen. Egyrészt figyelmezteti őket arra, hogy tartsák meg tőlünk a kellő távolságot és figyeljenek a testi kontaktus elkerülésére. Másrészt pedig a legnagyobb elkötelezettségünket mutatja a vírus elleni védelem iránt. (Pláne, ha még kesztyűt is viselünk közben.)
  • Jövőbeli járványok esetleges bekövetkezése esetén is biztosíthatjuk magunkat arról, hogy a vírus bárminemű terjedése során mi már a kezdetekkor megakasztjuk a gyors fertőzést. Éllovasai lehetünk a vírus elleni küzdelemnek és a társadalom hatalmas segítségére lehetünk a felelősségteljes maszkhordással.

szajmaszk

Az érveket tovább tudnánk sorolni, azonban egyértelmű tény és fontossága nem eléggé ismételhető, hogy a védőmaszk viselése kötelező társadalmi kötelességünk!

Címkék

Címkék

Instagram

(0) Elem
Elem 0
Összesen 0 Ft
To Top